Tezē Baltijas reģionālā tikšanās “ Kļūstiet par zemes sāli ” īss ieskats



           Vēsture:
    “Tezē kopiena Francijā:  Tezē (Taizé), Francijā, Burgundijas apgabala dienvidos, ir starptautiskas ekumēniskās kopienas mājvieta, ko 1940.gadā dibinājis Brālis Rožē. Dibinot Tezē kopienu, Brālis Rožē mēģināja dziedināt šķelšanās rētas kristiešos, kā arī ar izlīgšanas palīdzību novērst  konfliktus sabiedrībā. 1940. gada augustā, divdesmit piecu gadu vecumā ieradies  Tezē ciematiņā, viņš gatavojās izveidot kopienu, kur izligšana tiktu īstenota katru dienu. Viņš vēlējās paveikt šo darbu Otrā Pasaules kara ciešanu skartajā pasaulē – sāka ar patvēruma došanu bēgļiem, īpaši ebrejiem. 
      Gadiem ejot, Tezē dibinātajam pamazām pievienojās citi brāļi. 1949.gadā viņi deva mūža solījumu dzīvot kopā, celibātā un lielā vienkāršībā. Sākotnēji brāļi pārstāvēja dažādas protestantu konfesijas, taču arī katoļu brāļi drīz tika uzņemti kopienā, kurā šobrīd ir pārstāvētas divdesmit piecas valstis. Kopš 1950. gadu beigām ļoti daudz jauniešu no dažādām valstīm ir devušies uz Tezē, piedaloties iknedēļas lūgšanās  un pārdomās tikšanas reizēs. Tezē brāļi organizē tikšanās Āfrikā, Āzijā un Eiropā, kas gadu gaitā kļuvušas par uzticības svētceļojumu uz zemes.”

            Vispārīgs Tezē tikšanās iedalījums:
                                    1.diena
            Ierodas dažāda vecuma jaunieši gan vietējie, gan no kaimiņu zemēm un arī tālākām zemēm uz Tezē pasākumu ( attiecīgi reģistrēšanās un savlaicīgā pieteikšanās notiek jau iepriekš)
            1. Kopīga lūgšana Baznīcā ap pusdienlaiku– tiek vadīts dažādās valodas
·         Svēto rakstu lasijums
·         Dziesmas
·         Uzrunā kopienas vadītājs vai arī brālis
·         Noslēgumā dažas dziesmas
            Pusdienas – viesuģimenēs vai ari kādā citā iestādē kur tika uzņemti viesi
            2.Tikšanās vietējās draudzēs ar īsu lūgšanu un dziesmām
            3.Kopīga lūgšana Baznīcā vakarā 
                                    2.diena
            Tas pats izņemot šo:pēc kopīgām lūgšanām Baznīcā seko – Semināri un tematiskās darbnīcas
                                    3.diena
Brokastisviesu ģimenēs vai savā ģimenē
Dievkalpojums – katarm iespēja pameklēt savu konfesijas baznīcu
Tikšanās vietējās draudzēs  vai arī citās iestādēs ar rīta īso  lūgšanu un dziesmām un dalīšanos mazajās grupās
Pusdienas – viesuģimenēs vai ari kādā citā iestādē kur tika uzņemti viesi
Kopīga lūgšana Baznīcā ap pusdienlaiku
Došanās uz mājām 

 Mana personīgā pieredze ar Tezē

            Mana pirmā iepazīšanās ar Tezē kopienas garīgumu bija Lietuvā, Viļnā daudzus gadus atpakaļ. Tajā laikā  es vēl biju mazajā seminārā un gatavojos uz Rīgas Garīgo katoļu semināru.
            Pirmo reizi dodoties uz  Tezē tikšanos bija uztraukums, neziņa un nepārspīlējot teicu sev aa kas tur būs, vai tur būs kaut, kas priekš manis. Bijām neliela latviešu grupiņa apmēram ap 25 dažāda vecuma. Protams mum katram ir jāpateicas ka mūs pamudināja gan priesteri, gan citi jaunieši un tās kopienas pārstāvji doties šajā īsajā ceļojumā tiekoties ar citas vides kultūru un jauniešiem. Atbraucot mēs apskatijām vietējo katoļu baznīcu un piedalijāmies Sv. Misē un pēc tam piereģistrējamies un mūs aizveda pa diveim vai vairākiem pie viesu ģimenēm ierādot kur dzīvosim. Tad pēc tam mēs tikāmies ar savu grupu pie baznīcas, tad devāmies iepazīt Viļņas apkārtni un tās vietas kur būs jauniešu tikšanās. Pēc kāda laika bija manāma pilna pilsēta ar jauniešiem, tā bija  intresanta sajūta.  Mēs pa divi vai vairākiem apmeklējām dažādus pasākumus, baznīcas un muzejus. Man ļoti patika Tezē dziesmas un jauniešu prieks un atsaucība.
             Esiet atvērti un drosmīgi būt tie kas esat. Kas neriskē tas neko neiegūst, jā tā nav vienmēr, bet ir vērts meklēt garīgas lietas, jo pēc tā mūsu sirds slāpst un pat miesa vēlas būt fiziski stiprāka! Lai veicas savas garīgās dzīves piepildijumu meklējumos!

              Atskats  Tezē dienu  rīkotajos garīgajos  pasākumos  Rīgas  baznīcās
Manas personīgās pārdomas:
                        Man ļoti patika ka varēju pabūt klusumā un pārdomās no klausoties Sv. Rakstu lasijumus un protams dziesmas, tas viss bija to vērts un vēl arī apmklējot seminārus un tematiskās darbnīcas (tie norisinājās katrā savā vietā ar atdzīmētu numuru Rīgas kartē) kā arī dalīšanās mazajās grupās pārunājot Sv. Rakstu vietas un atbildot uz uzdotajiem jautājumiem, kas bija jau doti. Arī man pašam bija iespēja vadīt mazo grupa priekš jauniešiem no Madonas, vadot pats arī aizdomājos gan ko teica jaunieši gan to  ko pats biju aptvēris par savu dzīvi. Man galvenais bija būt klusumā un tas man arī izdevās, protams bija kārdinājums satiekot pazīstamos cilvēkus gribējās parunāties, labi ka bija brīvprātīgie kas šo jauko prieku liedza, jo bija jāievēro klusums.

Viesu  pārdomas (Jaunieši no Madonas kas viesojās pie mums Rīgas Katoļu Garīgajā seminārā):
            Visi bija apmierināti ka bija iespēja izrauties no savām mājām un nedaudz pamainīt ierastās steigā kārtojamās lietas, nedaudz pierimt un atvērties Dievam. Daži izteica ka varēja būt ilgāk, jo šīs trīs dienas pagāja nemanot. Kāda cita  teica ka atbraucot mājās bija tads kā garīgs pacilājums. Citiem izpaudās tā ka bija  iekšējs  miers. Bija grūti atbildēt uz jautājumu esot skolā vai savā darba vietā , kāpec tu esi priecīgs/a, tu parasti tāds/a neesi ?Vienvārdsakot šie jauieši bija mīletības ieskauti, lai liecinātu par savu kristīgo stāju un prieku kas nāca no sirds.

Un citi man pazīstamu cilvēku komentāri par Tezē garīgo pasākumiem:
Satiekot savus  pazīstamos cilvēkus un draugus, kad es uzdevu viņiem jautājumu kā patīk Tezē dienas man atbildes bija dažādas;
·         Brīvprātgā – Esmu nogurusi jo veselu dienu kopā ar citiem jauniešiem uzņēmām Katoļu baznīcā jauniešus no rīta līdz vakaram, bet ats nebija viss bija arī vieu grupas kas ateicās no pieteiktām ģimenēm un tad nāca citas grupas kā viesi – viesu ģimenēs.
·         Esmu priecīgs ka beidzot varēju atarst laiku šim pasākumam, jo vislaiku biju aizņemts ar saviem pienākumiem.
·         Šī ir mana pirmā reize, tāpēc nav nejausmas kas tas ir un kas te jādara
·         Man no visa ļoti patika Tezē dziesmas
  Man būtu vēl ko rakstīt un runāt  par Tezē, bet pietiks ar mazumiņu. Ļoti dažāda, bet svarīga informācija un liecības būtu runājot ar – jauniešiem un  brīvprātīgajiem un arī garīgo kārtu pārstāvjiem. Ta kā mīļie jaunieši un citi, neesiet kautrīgi uz dalīšanos par svaviem iespaidiem par Tezē, dodiet liecību par kaut kādu cita veida garīgo/ām aktivitātēm kurā esat bijuši.

           Raksta autors: sem. J.Grīgs