RGS semināristi sporto Lietuvā

   Jau par tradīciju ir kļuvušas Rīgas un 3 Lietuvas semināru savstarpējas sporta sacensības. Kopš 2006. gada Rīgas semināristi sacenšas ar Telšu, Viļņas un Kauņas semināru audzēkņiem basketbola, futbola un volejbola sacensībās. Šogad komandas sacentās basketbolā…
  Šī gada turnīrs izceļas no pārējiem ar vairākiem pārsteigumiem. Pirmkārt jau pati vietas izvēle – Žemaišu Kalvārija. Parasti sacensības organizēja Viļņas semināristi, kuriem ir sava sporta zāle, vai Rīgas semināristi, kas organizē futbola turnīrus. Šoreiz arī Telšu seminārs uzņēmās iniciatīvu un noorganizēja turnīru savā diecēzē. Vietas izvēle nav nejauša, jo šogad Telšu diecēze svin 600 gadu kopš tās dibināšanas.
   Otrkārt, pārsteidzoša bija turnīra norise. Parasti basketbola turnīros izteikti līderi bija Viļņas un Kauņas semināristi, aiz sevis atstājot Telšus un Rīgu. Šoreiz Izcili labu sniegumu rādīja turnīra organizētāji – Telšu semināristi, kas uzvarēja visos mačos! Otro vietu ieņēma Kauņas semināristi aiz sevis atstājot Viļņu trešajā vietā un Rīgu ceturtajā. Pēdējos gados Viļņa nekad nevienās sacensībās nebija ieņēmusi zemāku vietu par otro…

 

   Treškārt, pārstedza arī Rīgas komanda. Jāatzīst, ka basketbols rīdziniekiem ir sāpīgs izaicinājums, jo lietuviešiem šī spēle ir tuvāka un sanāk dabiskāk, tomēr nedz šoreiz nedz citas reizes rīdzinieki nebrauca ar nolemtības sajūtu bez vēlmes cīnīties. Katrā mačā Rīgas semināristi gāja ar visllielāko apņemšanos uzvarēt. Pirmo maču mūsu komanda aizvadīja ar Telšu semināru, kuru īsti negribās pieminēt, jo nekādi nesanāca veidot sekmīgus uzbrukumus; Telšu semināristi visu laiku bija ar kādu desmit punktu pārsvaru vai pat vairāk. Otrā spēlē jau gāja daudz labāk. Diezgan līdzīgā spēlē rīdzinieki cīnījās ar Kauņas semināristiem, kurā, starp citu, spēlēja arī priesteris. Šajā spēlē Rīgas semināristi daudz labāk uzbruka, caurgājienos sevi labi parādīja komandas līderis Mārtiņš, bet Kārlim vairākkārt izdevās labi bloķēt pretinieku metienus. Tomēr par skaistu spēli punktus tev neviens nedod un arī šī spēle beidzās ar zaudējumu. Trešais mačs tikai aizvadīts ar Viļņas semināristiem, kas dīvainā kārtā zaudēja gan Kauņas, gan Telšu semināristiem. Šajā spēlē Rīdzinieki vēl labāk prata izmantot savas iespējas, cieši sedza pretiniekus, neļaujot tiem pārāk izpausties uzbrukumā, tika izcīnītas daudzas atlēkošās bumbas zem groziem un saspēle bija daudz precīzāka kā iepriekšējos mačos. Lietuvieši skatoties Rīgas komandas spēli jokoja, ka latvieši turnīrā mācās spēlēt basketbolu, jo sākums bija kāds bija, bet ar katru nākošo spēli ir straujšs progress. Jāatzīst, ka Viļņas semināristi iespējas nedāvināja – abas komandas cīnījās līdzīgi punkts punktā. Trešais periods tikai pabeigts ar viena punkta pārsvaru Rīgas labā. Diemžēl pozitīvu rezultātu līdz galam neizdevās noturēt un pēdējā periodā Viļņas semināristi tomēr izrādījās pārāki. 
Kā jau parasti, pēc tam, kad katra komanda ir izspēlējusi pa vienai spēlei ar pārējām komandām ir pagājusi puse dienas un tiek ņemts pusdienu pārtraukums pēc kura seko fināli. Tā sauktajā „mazajā finālā” par trešo vietu atkal tikās Viļņa ar Rīgu. Arī šī spēle noritēja ļoti līdzīgi, bet tomēr atkal rīdziniekiem nācās piekāpties Viļņas semināristiem. Spēlē par pirmo vietu ar visai neizteiksmīgu spēles sākumu, bet kārtīgu atrāvienu beigās, uzvaru izcīnīja Telšu semināristi, kas pieveica Kauņas komandu. 
Kaut arī ir neliels rūgtums par zaudējumu, turnīrs tomēr sniedza gandarījuma sajūtu. Ne jau spēlēšanas dēļ vien šie turnīri tiek rīkoti. Tas ir veids, kā cilvēki mēdz pavadīt savu laiku un stiprināt draudzību. Kopš aizbraukšanas piektdienas vakarā valdīja draudzīga atmosfēra semināristu starpā, kuri lielākā daļa savā starpā iepriekš nebija pazīstami. Sarunas līdz pusnaktij, smiekli, joki, maltītes, kopīga lūgšana no rīta un Mise, kopīga ticība, un vēlme darboties Baznīcas misiju laukā bija tās lietas, kas mūs visus vienoja šajā pasākumā. Bez šaubām uzsvars tika likts uz sportu, kas pats par sevi ir lielisks brīvā laika pavadīšanas līdzeklis.

   Bet tie nav vienīgie ieguvumi šajā turnīrā: par izcīnīto ceturto vietu rīdzinieki nopelnīja garšīgi izceptu torti. Tāpat arī latvieši šogad izpelnījās īpašas skatītāju simpātijas, īpaši no Kauņas semināristu komandas, kas visos mačos ar lielu troksni atbalstīja latviešu darbību laukumā ar dažādiem saukļiem un uzmundrinājumiem. Viens no lietuviešiem pat prata nodziedāt Latvijas himnu! Kaut arī kausus savā starpā sadalīja lietuvieši, tad labākā spēlētāja balva tika Rīgas komandas līderim Mārtiņam! Iepriekš Šādu balvu uz Latviju bija atvedis vienīgi, nu jau priesteris, Edijs, kurš izpelnījās labākā spēlētāja titulu 2009. gada volejbola turnīrā Viļņā. Toreiz labākā spēlētāja tituls atceļoja uz Rīgu kopā ar pirmās vietas kausu.
Ievērojamākie Rīgas semināristu panākumi iepriekšējos turnīros ar lietuviešiem:
2. vieta 2008. gada futbola turnīrā Rīgā
1. vieta 2009. gada volejbola turnīrā Viļņā
2. vieta 2011. gada futbola turnīrā Rīgā
2. vieta 2012. gada volejbola turnīrā Viļņā
 Rakstu sagatavoja: Diak. P. Skudra